Visuele communicatie en participatie
Visuele communicatie en participatie
Algemeen
De communicatie over projecten is een belangrijk element om te komen tot een soepele uitvoering, helaas kan overlast niet voorkomen worden maar wel vermindert. Visuele communicatie speelt een belangrijke rol in het verkrijgen van draagvlak van de omgeving, organisatie en/of bedrijven. Door het beeldend maken van een nieuwe verkeerssituatie, het inzicht geven in de planning en de hinder geeft vertrouwen en inzicht in de nut en noodzaak. Daarbij kan het visueel maken van de eindsituatie door het inpassen van het nieuwe ontwerp in de huidige omgeving er aan bij dragen dat men zonder verrassingen einddoel voor ogen krijgt.
Participatieproces
Het bevorderen van participatie vereist een nauwe band tussen overheid, burgers en andere betrokkenen. Communicatieprofessionals spelen hierbij een sleutelrol, zowel in de beginfase als gedurende het hele proces. Het is van vitaal belang dat communicatie effectief is: de boodschap moet aanspreken, er moet ruimte zijn voor interactie en het proces moet transparant worden gecommuniceerd. Daarom is communicatie van essentieel belang voor succesvolle participatie in verschillende ruimtelijke projecten.
Wij verbinden strategie en uitvoering, doelgroepen en boodschappen in woorden en beelden.
Visualisaties
Visualisaties kunnen helpen bij de verbeelding van ontwerpen, de gebruiker hecht steeds meer waarde aan een leefbare omgeving. Het in beeld brengen van het toekomstbeeld geeft de gebruiker het inzicht waardoor een communicatietraject versnelt kan worden doorlopen en draagt zorg voor een breed gedragen ontwerp.
Animaties
Bewegende beelden zijn van toegevoegde waarde, het uitbeelden van verkeersstromen of een voorrangssituatie door een video maakt het begrijpelijker dan een technische tekening. Jongere doelgroepen zijn visueel ingesteld en kunnen door een animatie worden betrokken bij een project of een gewijzigde verkeerssituatie.
Huisstijlen
Een huisstijl of specifieke communicatiemiddelen kunnen een project ondersteunen, het creëren van een “brand” zorgt voor herkenbaarheid en voor een project specifieke doelstelling. Door het inzetten van huisstijl gerelateerde communicatie zoals een ansichtkaart, projectnieuwsbrieven en een projectwebsite wordt een project eigen in de directe omgeving en de overige stakeholders.
Bouwkundig advies en inspectie
Bouwkundig advies en inspectie
Algemeen
De technische staat en de mogelijkheden voor het verduurzamen van bouwkundige objecten is belangrijk. Door het in beeld brengen van de huidige staat van het object en het energielabel vormen de basis voor het opstellen van een verduurzamingsplan en subsidiemogelijkheden. Door het combineren van de bouwkundige objecten en de buitenruimte (perceel) kan een integraal advies over de bouwkundige staat, de verduurzamingsmogelijkheden en de klimaatopties in de buitenruimte worden gegeven. Door het vasthouden van regenwater van het dak in de bodem kan het regenwater gebruikt worden tegen verdroging of als beregening voor het groen voor de reductie van hittestress.
Duurzaamheidsadvies
Een duurzaamheidsadvies is ontworpen om vastgoedeigenaren te ondersteuning bij het realiseren van hun doelstellingen en ambities. Door in gesprek te gaan over de doelstellingen en ambities wordt er een specifiek duurzaamheidsadvies opgesteld, waarbij aandacht is voor de verbetering van het gebruik van het object en de financiële voordelen. Tevens kan het duurzaamheidadvies voor het gebouw worden uitgebreid met een gebiedsscan van de buitenruimte. Hierbij wordt geadviseerd over de mogelijkheden voor klimaat adaptieve maatregelen op eigen terrein.
MeerJarenOnderhoudsPlannen gebouwen
Het opstellen van een MeerJarenOnderhoudsPlan voor een gebouw is van belang om inzicht te verkrijgen in de kosten voor het onderhoud. Een Meerjarenonderhoudsplan kan worden gezien als een voorwaarde om te komen tot beheersing van deze onderhoudskosten, omdat de planning inzicht geeft in de kosten op korte en lange termijn. Het onderhoudsbeleid op de toekomstige onderhoudskosten kan worden afgestemd op de gewenste verduurzaming van het object. Hierdoor ontstaat een overzicht van de budgettering voor de onderhouds- en verduurzamingsmaatregelen in de tijd.
Energie labeling
Door het in kaart brengen van het huidige bouwkundige toestand van het gebouw en de technische installaties wordt een energielabel bepaald. De nul-situatie vormt een essentieel onderdeel voor de strategische planning en toekomstige investeringen.
Op basis van de nul-situatie kunnen verduurzamingsmaatregelen worden bepaald en kunnen de worden doorgerekend in het toekomstige energielabel, een verduurzamingsplan en de investeringen van renovaties en verduurzamingsmaatregelen.
Energie Audits
Energie-efficiëntie maakt onderdeel uit van het beheren van vastgoed. Het uitvoeren van een Energie Audit geeft inzicht in het huidige energieverbruik en adviseert bij het optimaliseren van het energieverbruik en het reduceren van de kosten.
Bouwkundige inspecties
Het in beeld brengen van de bouwkundige en installatietechnische staat van vastgoed is belangrijk.
Wanneer visuele inspecties van gevels en daken lastig zijn zetten wij een drone in om deze onderdelen gedetailleerd in kaart te brengen. Hierdoor leveren wij gegarandeerd een volledig bouwkundig rapport van het object. Met het verkregen inzicht kunnen slimme besluiten voor de korte en lange termijn worden genomen.
Bouwkundige opnames
Werkzaamheden in een bebouwde omgeving worden zo zorgvuldig als mogelijk uitgevoerd, echter kan schade niet worden uitgesloten. Door het vastleggen van de staat van de omliggende bebouwing middels een vooropname worden eventuele bestaande gebreken of tekortkomingen vastgelegd. Hierdoor wordt voorkomen dat tijdens of na uitvoering van de werkzaamheden discussies ontstaan of een schadeclaim wordt ingediend. Een vooropname van de directe omgeving is daarom een vereiste van een bouwverzekeraar.
Trillingsmetingen
Heiwerkzaamheden, transportbewegingen of sloopwerkzaamheden kunnen trillingen veroorzaken met schade aan de omgeving tot gevolg. De omgeving kan de trillingen als hinderlijk ervaren. Door het vaststellen van een aanvaardbaar trillingsniveau voor de omgeving en omwonenden wordt het maximale trillingsniveau voor de omgeving vastgelegd. Door de plaatsing van trillingsmeters conform de SBR-richtlijnen worden trillingen geregistreerd en gemonitord.
Project, omgevingsmanagement
Project, omgevingsmanagement
Algemeen
Projectmanagement is het beheersen van projecten waarbij het einddoel centraal staat. Door een procesmatige werkwijze welke ondersteund door technische ervaring worden projecten georganiseerd, voorbereid, gepland, uitgevoerd en afgerond. Om het project te laten slagen is het verkrijgen van draagvlak binnen organisaties, omgeving (bedrijven en bewoners) en weggebruikers van belang. Door het vroegtijdig bepalen van de impact op de omgeving wordt inzicht verkregen in de stakeholders, de mogelijke raakvlakken met het project en kunnen specifieke communicatiemiddelen worden ingezet om de omgeving te betrekken.
Projectmanagement
Projectmanagement is een bepalende factor binnen een project of organisatie, door ervaring met organisatiestructuren, financiële verantwoordelijkheid, technische kennis en communicatieve vaardigheden vormt de projectmanager meerwaarde voor de klant, organisatie en/of het project. Voorafgaand aan de opdracht wordt de taakbeschrijving en het doel van de opdracht vastgelegd en tussentijds wordt er geëvalueerd en kunnen doelstellingen worden bijgesteld.
Omgevingsmanagement
De omgeving waarin werkzaamheden plaatsvinden wordt steeds complexer, het uitsluitend sturen op de technische realisatie is onvoldoende. Het betrekken van de omgeving en de organisatie wordt door de uiteenlopende belangen bepalend voor het slagen van een project. Door de aandacht voor de omgeving (stakeholdersanalyse) kan er specifiek gecommuniceerd worden en kan er aandacht gegeven worden aan ieders belang. Het actief betrekken van belanghebbenden bij projecten zien wij als kritische succesfactoren.
Contract, inkoop en uitvoeringsadvies
Contract, inkoop en uitvoeringsadvies
Algemeen
Een contract vormt de basis voor een kwalitatief goede realisatie en samenwerking van een project. Door in de initiatiefase van een project de focus te leggen op de wensen en eisen van de klant en deze vertalen naar inkoopstrategie waarbij de kansen en risico’s worden gewogen wordt de meest passende contractvorm bepaald. Per contractvorm wordt de opdrachtgever geadviseerd in het gehele proces, van de ontwerpfase tot en met de realisatie.
Uitvoeringsovereenkomst
De mate van het uitwerkingsniveau van een project is bepalend voor de contractvorm. Voor het opstellen van een “Uitvoeringsovereenkomst” kan worden gekozen wanneer de financiële omvang beperkt is, de werkstappen en de randvoorwaarden afgebakend zijn en het risicoprofiel van het project laag is.
Werkwijze Uitvoeringsovereenkomst
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor het opstellen van een uitvoeringsovereenkomst:
- Het vaststellen van een randvoorwaarden document en het risico profiel
- Het opstellen van een overzichtstekening (Definitief Ontwerp) van de projectlocatie
- Het opstellen van een concept Uitvoeringsovereenkomst op basis van het randvoorwaarden document en het risicodossier
- Het doorvoeren van de opmerkingen tot een definitieve Uitvoeringsovereenkomst
Build contract
Bij een Build l Construct contract heeft de opdrachtgever de voorgenomen werkzaamheden tot een uitvoeringsontwerp uitgewerkt. De aannemer dient dit ontwerp te realiseren. In het contract worden eisen ten aanzien van de toe te passen materialen om het ontwerp te realiseren (moederbestek l Standaarddetails) beschreven. Tevens is het mogelijk om indien gewenst ook eisen ten aanzien van bijvoorbeeld fasering, verkeersmanagement, de betalingsregeling op te nemen.
In principe is een Build l Construct contract gelijk aan een RAW contract met het verschil dat er geen hoeveelheden van de toe te passen materialen worden vermeld in het contract (RAW deel 2.2) en de uitvoeringwijze (al dan niet gedeeltelijk) vrij wordt gelaten aan de marktpartijen.
Werkwijze Build l Construct contract
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor het opstellen van een Build l Construct contract:
- Het vaststellen van een randvoorwaarden document en het risico profiel.
- Het bepalen van een eisenpakket op basis van het ontwerp en standaarden van de opdrachtgever.
- Het opstellen van een concept Build l Construct contract op basis van het randvoorwaarden document, het eisenpakket en het risico profiel.
- Het doorvoeren van de opmerkingen tot een Build l Construct contract.
- Het conform het aanbestedingsreglement aanbesteden van het contract.
Enginering & Construct (UAV)
Engineering & Construct (E&C) contracten worden gebruikt wanneer er een beperkte ontwerpcomponent aanwezig is. De aannemer voert het werk uit met een deel detail-engineering. Deze contractvorm lijkt veel op een Design & Construct, maar de ontwerpcomponent voor de aannemer beperkt zich tot de engineering. De opdrachtgever stelt een Programma van Eisen op. De functionele eisen liggen op een lager abstractieniveau dan bij Design & Construct contracten. Dit komt met name omdat de ontwerpvrijheid beperkt is. Bij een Engineering & Construct contract is het de verantwoordelijkheid van de aannemer om te bepalen welke werkzaamheden hij moet verrichten om de opdracht uit te voeren. Tevens kan ervoor worden gekozen om de aannemer te laten aantonen dat het werk voldoet aan de gestelde eisen.
Werkwijze Engineering & Construct contract
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor het opstellen van een Engineering & Construct contract:
- Het vaststellen van een randvoorwaarden document en het risico profiel
- Het bepalen van een eisenpakket op basis van het ontwerp en standaarden van de opdrachtgever
- Het opstellen van een concept Engineering & Construct contract op basis van het randvoorwaarden document, het eisenpakket en het risico profiel
- Het doorvoeren van de opmerkingen tot een Engineering & Construct contract;
- Het conform het aanbestedingsreglement aanbesteden van het contract
Design en Construct (UAV-GC);
Bij Design & Construct is de aannemer verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering. De opdrachtgever stelt een functioneel gespecificeerde uitvraag op. De aannemer krijgt de ruimte om het ontwerp en de realisatie zelf te optimaliseren en innovaties toe te passen in het ontwerp en de uitvoering. Tevens zorgt de opdrachtnemer voor optimale afstemming tussen de ontwerpfase en de realisatiefase. Bij een Design & Construct contract is het de verantwoordelijkheid van de aannemer om te bepalen welke werkzaamheden hij moet verrichten om de opdracht uit te voeren. De aannemer moet tevens aantonen dat het gerealiseerde werk voldoet aan de gestelde eisen.
Werkwijze Design & Construct contract:
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor het opstellen van een Design & Construct contract:
- Het vaststellen van een randvoorwaarden document en het risico profiel.
- Het bepalen van een eisenpakket op basis van het ontwerp en standaarden van de opdrachtgever.
- Het opstellen van een concept Engineering & Construct contract op basis van het randvoorwaarden document, het eisenpakket en het risico profiel.
- Het doorvoeren van de opmerkingen tot een Engineering & Construct contract.
- Het conform het aanbestedingsreglement aanbesteden van het contract.
Bouwteamovereenkomst
De samenwerking tussen de opdrachtgever en de uitvoerende partij vervult in de huidige markt een steeds belangrijkere rol voor complexe vraagstukken. Door het gezamenlijk benaderen van het vraagstuk wordt de expertise van alle partijen optimaal benut. Om de rollen binnen een bouwteam transparant te krijgen dienen de onderlinge verwachtingen te worden beschreven in een bouwteamovereenkomst, deze kan NXXS voor u verzorgen.
Werkwijze Bouwteamovereenkomst:
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor het opstellen van een Bouwteamovereenkomst:
- Het vaststellen van de projectdoelstelling.
- Het opstellen van een document waarin de onderlinge verwachtingen worden vastgelegd.
- Het opstellen van een concept Bouwteamovereenkomst op basis van de projectdoelstelling en het verwachtingendocument.
- Het doorvoeren van de opmerkingen tot een definitieve Bouwteamovereenkomst.
Aanbestedingsleidraad
Aanbestedingstrajecten dienen procesmatig te worden doorlopen waarbij de aanbestedingsleidraad de rode draad vormt. NXXS stelt deze documenten op voor contracten met en zonder EMVI component. Door een heldere beschrijving te maken van de te doorlopen stappen en de verwachtingen specifiek te benoemen vormt het document meerwaarde tijdens het aanbestedingstraject.
Werkwijze
Voor het opstellen van een aanbestedingsleidraad hanteert NXXS de volgende werkwijze:
- Het opstellen van een randvoorwaarden document
- Het opstellen van een concept aanbestedingsleidraad
- Het verwerken van de opmerkingen / aanvullingen tot een definitieve aanbestedingsleidraad
Begeleiding procedure
Een aanbestedingsprocedure dient zo transparant als mogelijk te worden doorlopen, NXXS begeleidt op een transparante en procesmatige wijze aanbestedingsprocedures met inachtneming van de vigerende wet en regelgeving en de interne regelgeving van de opdrachtgever.
Werkwijze
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor de begeleiding van een aanbestedingstraject:
- Het versturen van de aanbestedingsdocumenten naar de aannemers
- Het in ontvangst nemen van de inschrijvingen (Kwantitatieve inschrijvingsdocumenten)
- Het beoordelen van de inschrijvingsdocumenten
- Het uitbrengen van het proces verbaal en gunningsadvies van aanbesteding
EMVI traject (contract)
De keuze van een contractvorm is bepalend voor het uitwerkingsniveau van een project. Op basis van het risicoprofiel van het project kan een opdrachtnemer gevraagd worden zich te onderscheiden door meerwaarde in het project te brengen. Hierbij kan worden gedacht aan een specifieke uitvoeringsmethode, de fasering van het project of een communicatietraject om draagvlak bij de omgeving te verkrijgen. Een EMVI traject kan worden ingezet bij elke contractvorm.
Werkwijze EMVI traject
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor het opstellen van een EMVI traject:
- Het bepalen van de kwantitatieve en kwalitatieve aspecten
- Het bepalen van de fictieve korting per beoordelingsaspect
- Het opstellen van een concept aanbestedingsleidraad waarin de randvoorwaarden ten aanzien van de procedure worden beschreven
- Het doorvoeren van de opmerkingen tot een definitieve aanbestedingsleidraad.
EMVI traject (aanbesteding)
Een aanbestedingsprocedure dient zo transparant als mogelijk te worden doorlopen, NXXS begeleidt op een transparante en procesmatige wijze aanbestedingsprocedures met inachtneming van de vigerende wet en regelgeving en de interne regelgeving van de opdrachtgever. De beoordelingen van de EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) worden begeleidt door de voorzitter van de aanbestedingscommissie met als doelstelling de beoordelingen en de gewaarde meerwaarde van de beoordelaars te waarborgen.
Werkwijze
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor de begeleiding van een EMVI aanbestedingstraject:
- Het versturen van de aanbestedingsdocumenten naar de aannemers
- Het in ontvangst nemen van de Plannen van Aanpak (Kwalitatieve inschrijvingsdocumenten)
- Het versturen van de kwalitatieve documenten naar de beoordelaars
- Het voorzitten van de EMVI consensussessie
- Het documenteren van de beoordelingen (evaluatie document)
- Het uitbrengen van het proces verbaal en gunningsadvies van aanbesteding.
Plan van Aanpak (inschrijving)
Door jarenlange ervaring bij zowel opdrachtgevers als aannemers genereert NXXS meerwaarde met de vertaling van de invulling van de kwalitatieve aspecten. Het samen met de aannemer doorlopen van het inschrijvingstraject (technisch, communicatief etc.) resulteert in een projectspecifiek Plan van Aanpak waarin de EMVI doelstellingen vertaald zijn.
Werkwijze
NXXS hanteert de volgende werkwijze voor het opstellen van een Plan van Aanpak:
- Het doornemen van de aanbestedingsdocumenten
- Het stellen van vragen, tijdens de inlichtingenfase, om de EMVI doelstellingen scherper te stellen l helderder te krijgen
- Het ondersteunen bij het opstellen van een Plan van Aanpak.
Contractmanagement op locatie
NXXS streeft bij het beheersen van contracten naar een open en transparante samenwerking tussen opdrachtgever en marktpartij waarbij wordt uitgegaan van gelijkwaardigheid. Het doel moet zijn om samen een project te realiseren waarbij er vanuit mag worden gegaan dat de marktpartij deskundig is op alle gebieden die nodig zijn om het project te realiseren.
De wijze van het beheersen van het contract is sterk afhankelijk van de rol die de opdrachtgever wil aannemen tijdens de uitvoering. Wanneer de opdrachtgever tijdens de realisatie van het project van dichtbij wil meekijken wordt er tijdens de werkzaamheden meegekeken (toezicht) om te controleren dat aan de eisen wordt voldaan en de risico’s worden beheerst.
Wanneer de opdrachtgever op grotere afstand wenst te blijven en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het project meer bij de aannemer wil leggen kan ervoor worden gekozen om te kijken hoe de aannemer de processen beheerst die hij nodig heeft om het project te kunnen realiseren. Hierbij wordt gebuikt gemaakt van het kwaliteitssysteem van de aannemer.
Uiteraard zijn er combinaties van bovenstaande methodes denkbaar waarbij wordt bekeken of de benodigde processen goed werken en tegelijkertijd op de meest risicovolle punten van het project zelf mee wordt meegekeken om te constateren dat aan de eisen wordt voldaan.
Dienstverlening
NXXS verzorgt de volgende diensten ten aanzien van contractbeheersing:
- Het opstellen van het contractbeheersplan
- Het bepalen van de meest risicovolle onderdelen en processen
- Het voeren van directie op het project
- Het houden van toezicht
- Het verzorgen van de contract beheersmethode Systeemgerichte Contract Beheersing
- Het laten uitvoeren van systeem-, proces- en producttoetsen
Uitvoeringsbegeleiding
Civiele projecten zijn kostbaar en worden voor een lange periode gerealiseerd, het borgen van de ontwerpuitgangspunten, het controleren van de kwalitatieve uitvoering en het financieel en beheersen van de planning van de werkzaamheden zijn bepalend voor het project. Het signaleren van raakvlakken ten aanzien van de realisatie en de omgeving zijn van cruciaal belang om het civiele vraagstuk in de realisatiefase af te ronden.
Dienstverlening:
NXXS voert directie uit op contracten door het vervullen van de diensten:
- Het organiseren en voorzitten van de project start-up.
- Het voorzitten van de bouwvergaderingen.
- De coördinatie en afstemming met de toezichthouder.
- Het beoordelen van de afwijkingsrapporten (VTW’s).
- Het beoordelen van de termijnen (Prestatieverklaringen).
- Het afstemmen van de werkzaamheden met de omgeving en belanghebbenden.
- Het verzorgen van de oplevering en de eindafrekening.
Klimaat advies
Klimaat advies
Algemeen
Het is belangrijk dat Nederland is voorbereid op het veranderende klimaat. De invulling van het klimaatplan 2030 is vastgelegd in het klimaatbeleid. NXXS geeft invulling aan klimaatopgaves door de integrale inzet van de expertise op het gebied van watervraagstukken, civiele techniek en milieu- en geotechnische kennis. Het klimaatbeleid van voorziet in de thema’s wateroverlast, waterveiligheid, hittestress en droogte.
(Grond)wateroverlast (geohydrologie)
Het klimaat veranderd en dit is hedendaags merkbaar door intensiteit toename van neerslag en een langzame zeespiegelstijging. Daarnaast wordt door ruimtegebrek steeds meer gebouwd op locaties beneden de zeespiegelpijl (polders), en in gebieden met een slechte ondergrond (klei- en veengronden) en slechte doorlatendheid. Opsommende kunnen dit soort situaties zorgen voor (grond)wateroverlast. Ten tijde van langdurige warmte kan door verdroging ook (grond)wateronderlast ontstaan, hierdoor kunnen houten funderingspalen droog komen te staan en kan de bodem gaan vervormen (uitdroging van bodemlagen).
NXXS geeft overheidsinstanties en commerciële opdrachtgevers inzicht in de (grond)waterhuishouding, middels bestaande en eigen databases (o.a. grondwatermeetnetten, bodemmodellen en onderzoeken).
Op basis van beschikbare data en de kennis van de ondergrond op locatie, kan NXXS de problematiek duidelijk inbeeld brengen en de oorzaak herleiden, tevens een aanpak te formuleren. Op deze manier wordt een overlast probleem, doelmatig en gericht behandeld.
Infiltratiekansen
Naast een gericht advies voor (grond)wateroverlast aanpak, beschouwd NXXS kansen om (grond)wateroverlast / onderlast preventief te voorkomen en of natuurlijke afvoer van water binnen een gebied of project mogelijk is (infiltratie). Voor het inschatten van de infiltratiekansen binnen een gebied of project, wordt gekeken naar de grondslag op basis van beschikbare gegevens of de inhuis opgestelde bodemmodellen.
Naast het bepalen van de infiltratiekansen middels gegevens, begeleid NXXS infiltratieonderzoeken uit om specifiek de infiltratiekansen binnen een gebied in kaart te brengen. Op basis van deze strategie kan een gedegen inschatting maken van de infiltratiekansen, wat zeer relevant is in de voorbereiding en de grondwateronttrekkingen van een project, eveneens besparing en ontlasting van het rioolsysteem.
Droogte/beplantingsrisico’s
Naast lange periodes van neerslag, houden periodes met droogte ook steeds langer aan. Met name in het voorjaar en zomermaanden. Droogte is dan ook een steeds groter probleem, voornamelijk in de kustgebieden (verzilting) en gebieden met sterke zandgronden (snelle infiltratie). Zo heeft een lange periode van droogte effect op het grondwater en indirect op verdroging van de bodem, fundatieproblematiek (o.a. oxidatie houtenpalen, inklinking) en planten behoud. NXXS schat risicogebieden in op basis van neerslag- , grondwater- en temperatuurdata, tevens wordt op basis van deze cijfers aangegeven wat voor soort beplanting kan worden toegepast, geschikt voor de op klimaat omstandigheden en ondergrond.
Hittestress
De afgelopen decennia heeft groen moeten wijken voor verhardingen en woningbouw, dit heeft tot gevolg dat deze gebieden met name in de zomer steeds meer warmte vasthouden en door een gebrek aan groen en schaduwvorming nauwelijks afkoelen. Naar de verduurzamingsopties voor gebouwen zoals betere isolatiewaarden of sedumdaken zijn er in de openbare ruimte mogelijkheden om hittestress te beperken. Open verharding of meer groen dragen bij aan een afname van de hittebeleving in een gebied.
Door inzicht in de bodem en grondwaterstanden kan een gebied specifiek groenplan worden opgesteld zodat de vergroeningsmaatregelen maximaal tot uiting komen.
Milieu en geotechnisch advies
Milieu en geotechnisch advies
Algemeen
Bij ieder civiel project is de bodem van essentieel belang. De basis waarop wij acteren betreft de bodem, om deze reden is het onderzoeken in en naar de bodem cruciaal. Zowel voor-, tijdens en na een project adviseert NXXS de klant op alle zaken die in of op de bodem plaatsvinden. Van het uitzetten van een verkennend bodemonderzoek tot geotechnisch zettingsadvies.
Strategie milieukundige onderzoeken
Voor de uitvoering van werkzaamheden in de bodem is het bepalen van de milieukwaliteit noodzakelijk. Hierdoor kan er op een veilige manier (ARBO-richtlijnen) in de bodem worden gewerkt.
Aan de hand van een project specifiek milieukundig onderzoek wordt de kwaliteit van de bodem vastgesteld en de eventuele mogelijkheden voor hergebruik en of toepassing. Eventuele risico’s en kansen worden voorafgaand aan het veldwerk aan de klant voorgelegd.
Milieukundig advies en begeleiding veldwerk
Om een milieukundig onderzoek in goede banen te leiden, wordt een locatie specifieke strategie bepaald en wordt deze getoetst aan de eisen (NEN-normering).
De klant wordt hierbij te allen tijde ontzorgt door het aansturen van de onderzoeksbureaus waarbij inhoudelijke vragen worden afgevangen. De resultaten van de milieukundige onderzoeken worden beoordeeld op de toepassingen en samengevat tezamen met een kansen en risicodossier richting de klant met bijbehorend advies.
Milieukundig advies en begeleiding veldwerk
Om een milieukundig onderzoek in goede banen te leiden, wordt een locatie specifieke strategie bepaald en wordt deze getoetst aan de eisen (NEN-normering).
De klant wordt hierbij te allen tijde ontzorgt door het aansturen van de onderzoeksbureaus waarbij inhoudelijke vragen worden afgevangen. De resultaten van de milieukundige onderzoeken worden beoordeeld op de toepassingen en samengevat tezamen met een kansen en risicodossier richting de klant met bijbehorend advies.
Zetting en stabiliteit berekeningen (Deltares)
Het risico van zettingen van de bodem is tijdens projecten te allen tijde aanwezig. Werkzaamheden kunnen zorgen voor een verandering in stabiliteit van de bodem door toename en afname van gewicht (rioolsleuf).
In de voorbereiding of tijdens een project, zijnde het woningbouw, civiele kunstwerken of aanleg riolering, wordt door gedegen sondeeronderzoek en het toepassen van gespecialiseerde Deltares software, de kans op zetting, stabiliteit gradatie en draagkracht bepaald. Middels deze bepaling(en) kan tijdens de uitvoering van een project of werk, rekening gehouden worden met de mogelijke bodemrisico’s en kunnen maatregelen worden getroffen indien nodig. Door het voorafgaand aan de uitvoering in kaart brengen van de risico’s en de noodzakelijke uitvoeringsmethodiek kunnen zettings- en stabiliteitsrisico’s worden overgedragen aan een uitvoerende partij.
Bodemmodellering 2D / 3D
Op basis van bodem- en sondeeronderzoeken, wordt middels gespecialiseerde en zelf geschreven software, 2D en 3D modellen gegenereerd van de bodem (ondergrond). Afhankelijk van de data, wordt een nauwkeurige inschatting gemaakt van de bodemopbouw binnen bijvoorbeeld een projectgebied, kern (dorp/stad) of een gehele gemeente. Op deze manier kan worden aangegeven waar zich eventuele risico’s (zettingsgevoelige lagen) bevinden of waar kansen (infiltratie) liggen.
Grondwatermeetnetten
Vandaag de dag speelt grondwater een grote rol binnen de samenleving, met name in gebieden waar het grondwater voortdurend hoog staat (polders) en veel invloed heeft op de omgeving (kust- en lage gelegen gebieden). Om meer zicht te krijgen in de grondwaterhuishouding binnen en buiten een kern (dorp of stad), is het inrichten van een grondwatermeetnet een zeer inzichtelijk middel. Om tot een dergelijk meetnet te komen kijkt NXXS middels geo- en hydrologische gegevens naar het betreffende gebied en bepaald het middels bekende bodemgegevens (bodemmodellen), waar peilbuizen effectief geplaatst kunnen worden en op welke diepte. Deze aanpak voorkomt het overbodig plaatsen van teveel peilbuizen binnen het gebied. Dit is kosten besparen en meest efficiënt in het monitoren van de grondwaterstanden.
Berekenen grondkerende constructie
Op basis van bodemgegevens kunnen constructieberekeningen worden gemaakt, waaronder grondkerende constructies zoals beschoeiing, berlinerwanden, damwanden en sleufbekisting (aanleg riolering). Middels specifieke software (Deltares) en zelf ontwikkelde spreadsheets, wordt bepaald op welke manier en welk type grondkering nodig is voor het te bereiken doel. Dit kan zijn voor het tijdelijk realiseren van werkruimte bij het aanleggen van leidingen, het permanent keren van grond nabij een waterpartij of grond op zijn plek te houden daar waar nodig.
Civiele techniek
Civiele techniek
Algemeen
Een civiele opgave behoeft een brede scope in elke fase van het project, van ontwerp tot oplevering. Voor het adviseren, begeleiden en de enginering in alle fases van het proces staat het doel, de risico’s en de kansen centraal. In nauwe samenwerking met overheden, projectontwikkelaars en aannemers streven wij naar een integrale benadering van het project. Projectmanagement bij grootschalige weg- en waterbouwopdrachten tot de realisatie van een ontwikkelingslocaties kunnen wij verzorgen.
Landmeetkundige werkzaamheden
Landmeetkundige werkzaamheden vormen de basis voor een goede uitwerking van civiele projecten en oplossingen in de riooltechniek. Het uitvoeren van nauwkeurig metingen geeft inzicht in zowel 2D als 3D van de bestaande situatie, waarop infrastructurele projecten worden uitgewerkt.
NXXS verzorgt onder andere de volgende landmeetkundige diensten:
- Het uitvoeren van DTM (Digitaal Terrein Model) metingen.
- Het uitvoeren van DTB (Digitaal Terrein Bestand) metingen.
- Het uitvoeren van As-built metingen voor opleverdocumenten.
- Het uitvoeren van deformatiemetingen.
- Het inmeten van bestaande rioolsystemen en kabels en leidingen.
Verkeerskundig ontwerp
Het verkeerskundig aspect is van belang voor het verkrijgen van draagvlak bij de omgeving en politiek, het belichten van de diverse verkeersstromen binnen een project staat hierbij centraal.
NXXS voert verkeerskundige onderzoeken uit, brengt verkeerskundige adviezen uit en draagt zorg voor de vertaling hiervan naar verkeerskundige ontwerpen.
Dienstverlening:
- parkeeronderzoek;
- verkeerstellingen;
- verkeerskundige adviezen;
- verkeersveiligheidsaudit van zowel huidige als toekomstige situatie;
- verkeerskundige ontwerpen.
Groen- en Cultuurtechniek
Om tot de landschappelijke inpassing van een cultuurtechnisch ontwerp te komen, is het bepalen van de randvoorwaarden ten aanzien van de omgeving (buitengebied of stedelijk gebied) noodzakelijk. De inpassing dient aan het toekomstige doel te voldoen, door het traject procesmatig te benaderen worden alle facetten om tot een Definitief Ontwerp (DO) te komen behandeld. Hierbij staan de aanlegkosten en de toekomstige beheerkosten centraal.
Samen met specialisten brengt NXXS groen- en cultuurtechnische adviezen uit en draagt zorg voor de vertaling hiervan naar ontwerpen.
Dienstverlening:
- Het bepalen van de landschappelijke en cultuurtechnische randvoorwaarden.
- Het vertalen van de randvoorwaarden tot een Voorlopig Ontwerp.
- Het uitwerken van het Voorlopig ontwerp (VO) naar een Definitief Ontwerp (DO).
- Het opstellen van een beplantingsplan.
- Het opstellen van traditionele beheerplannen (maaiwerk, snoeiwerk etc.).
- Het opstellen van beeldkwaliteitsplannen (beeldboek geeft gewenst beheerniveau aan).
Presentatie Visualisaties
Door vroegtijdig in het ontwerpproces het toekomstbeeld te visualiseren voor de direct betrokkenen wordt een breed draagvlak gecreëerd. Door de visualisaties te presenteren worden de technische ontwerpen voor de stakeholders verduidelijkt. Het opstellen van een gevisualiseerd ontwerp kan het communicatietraject versnellen, verbeteren en dienst doen als ondersteuning in het ontwerpproces.
NXXS kan het ontwerp in een vroegtijdig stadium in 3D uitwerken, waardoor snel inzichtelijk wordt of een project past binnen de gestelde kaders.
Dienstverlening:
- Opstellen van presentatietekeningen (2D).
- Opstellen van visualisaties in 3D.
- Opstellen van 3D animatie beelden.
- Opstellen simulatie oppervlakkige afstroming regenwater.
Civieltechnisch ontwerpen
Om te komen tot een realiseerbaar civieltechnisch ontwerp is het van belang om de diverse aspecten te belichten van de verschillende disciplines waarmee een civieltechnisch project te maken heeft. Door procesmatig het project te benaderen krijgt de opdrachtgever inzicht in de ontwerpkeuzes die per discipline zijn gemaakt binnen het project. NXXS werkt multidisciplinair en bewaakt de integraliteit van het project, zodat het gewenst eindproduct wordt behaald. Projecten kunnen in zowel 3D als 2D worden uitgewerkt, afhankelijk van de klantvraag en de complexiteit van het project. Door het 3D uit te werken is de vertaling naar contractdocument en de realisatie robuuster en dynamischer.
Dienstverlening:
- Het opstellen van een ontwerpnota (randvoorwaarden document).
- Het opstellen van schetsontwerpen.
- Het opstellen van Voorlopige Ontwerpen (VO).
- Het opstellen van Definitieve Ontwerpen (DO).
- Het opstellen van Uitvoeringsontwerpen (UO).
- Het opstellen van 3D ontwerpen.
- Het opstellen van contracttekeningen.
Kosten
NXXS adviseert haar klanten ten aanzien van de financiële haalbaarheid van projecten. De financiële haalbaarheid in elke fase van het project is van cruciaal belang. Door kostenbewust te ontwerpen en het staven van de projectkosten aan het beschikbare budget blijft de haalbaarheid gedurende het proces gewaarborgd.
NXXS verzorgt de volgende financiële adviseringen:
- Exploitatieramingen (Haalbaarheidsstudie).
- Planramingen (Schetsontwerp, Voorlopig Ontwerp en Definitief Ontwerp).
- Probalistische ramingen (SSK model).
- Deterministische ramingen (SSK model).
- Directieramingen.
Water management
Water management
Algemeen
De verandering van het klimaat vraagt aandacht voor de inpassing van robuuste wateroplossingen in bebouwd gebied. De lange termijnvisie om een gebied en of een gemeente op een dusdanige wijze in te richten, dat de invloed van klimaatbuien beperkt zijn, wordt steeds belangrijker. Met de beheeropgaves van riolering, wegen en groen in combinatie met de duurzaamheidsambities, ondersteunen wij opdrachtgevers op locatie of vanuit ons kantoor.
Systeemoverzicht Stedelijk Water (voorheen BRP)
NXXS kan voor u een Systeemoverzicht Stedelijk Water opstellen (SSW), waarbij wordt ingegaan op het hydraulisch en technisch functioneren van de diverse rioolstelsels (gemengd, verbetert gescheiden en gescheiden rioolstelsel) binnen een kern of gebied. Mogelijke knelpunten en/of optimalisaties voortkomend uit deze (theoretische) toetsing worden praktisch benaderd en vertaald naar realistische uitvoerbare maatregelen.
Diensten in relatie tot het opstellen van een SSW zijn onder andere:
- Het visueel inspecteren van rioolputten en het beoordelen van de leidingen, middels videobeelden.
- Het analyseren van basisrioolgegevens.
- Het bouwen van een rekenmodel in Infoworks ICM.
Als product (SSW) stelt NXXS een gevisualiseerd overzicht op van het watersysteem, bestaande uit:
- Het verhard oppervlak inventariseren.
- Het hydraulische- en milieutechnische toetsingen.
- De toetsing van het gebied en systeem bij extreme neerslag (afstromingsrichtingen).
- Het beschrijven van maatregelen en acties.
(Verbreed) Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP)
Met goed beheer komt tevens de behoefte aan inzicht en de benodigde middelen om het areaal te onderhouden tot een, door de gemeenteraad, bepaald kwaliteitsniveau. NXXS verzorgt het opstellen van een (verbreed) Gemeentelijk Rioleringsplan waarbij randvoorwaarden en uitgangspunten opnieuw worden afgewogen, de benodigde middelen worden bepaald en het geheel tot een raadsvoorstel wordt uitgewerkt.
Diensten in relatie tot het opstellen van een GRP zijn onder andere:
- Het inventariseren van het areaal.
- Het bepalen van de randvoorwaarden en uitgangspunten voor beheer, onderhoud en de uit te voeren maatregelen.
- Het calculeren van de benodigde middelen voor een periode van 5 jaar.
- Het formuleren van kwaliteitsscenario’s voor de gemeenteraad.
- Het opstellen van de rapportage.
Gemalenbeheer
Als gemaalbeheerder bent u verantwoordelijk voor het functioneren van het areaal. Door het analyseren van meetdata uit uw systeem, krijgt u inzicht in de werking van het systeem.
Weet u wat uw gemaal daadwerkelijk verpompt? Zijn het gemaal en de persleiding wel een goede match? Vertoont de pompgrafiek afwijkend gedrag, en zo ja, weet u de oorzaak?
Dit zijn vragen waarop datagegevens antwoord kunnen geven. Het opsporen van rioolvreemd water, foutaansluitingen, lekke bergbezinkbassins of het mogelijk vergroten van de pompcapaciteit zonder een ander gemaal te moeten plaatsen, zijn voorbeelden van optimalisaties welke mogelijk zijn met een goede analyse van uw datagegevens. NXXS adviseert u graag over het beheren en analyseren van uw gemalen.
Diensten in relatie tot het beheer en analyseren van gemalen zijn onder andere:
- Het uitvoeren van data-analyses.
- Het uitvoeren van capaciteitscontroles van de pompen en persleiding.
- Het uitvoeren van een probleemanalyse.
- Het opstellen van een maatregelenplan met daarin de optimalisaties.
- Het opstellen van de rapportage.
Wateroverlast
De steeds vaker voorkomende extremen bij neerslag kunnen voor problemen zorgen, omdat de bestaande afvoer- en bergingssystemen niet meer toereikend zijn voor dergelijke situaties. Het verruimen van de bestaande riolering of bergingsvoorzieningen is mogelijk, maar niet altijd de meest doelmatige maatregel. Aanpassing van de bovengrond biedt vaak meer mogelijkheden om ruimte te geven aan (overtollig) regenwater. NXXS heeft ruime praktijkervaring met het voorkomen van schade in stedelijk gebied bij extreme neerslag (tot wel 50 mm/15 min) en adviseert u en uw organisatie graag met het toekomstbestendig maken van uw (afval)watersysteem.
Diensten in relatie tot wateroverlast zijn onder andere:
- Het inmeten van de bestaande situatie.
- Het verwerken van de verkregen gegevens op een basiskaart.
- Simulatie, analyse en maatregelen overlastsituatie.
- Creëren van draagvlak in de organisatie (presentaties etc.).
- Betrekken van de burger (bijv. bewonersavonden).
Afkoppelen
Schoon regenwater vies maken in het gemengde riool en vervolgens weer schoon maken op de zuivering is in principe geen logische actie. Het regenwater afkoppelen van het gemengde riool is echter niet altijd zo eenvoudig als wordt aangenomen. Financieel gezien kan het voor de burger soms voordeliger zijn om alles gemengd te houden, omdat de besparing op de zuivering minder is dan de aanleg- en onderhoudskosten van de gemeente. De bestaande straatkolken aansluiten op een apart regenwaterriool resulteert in minder ontluchtingsmogelijkheden voor het bestaande gemengde riool met alle gevolgen van dien bij (extreme) neerslag. Met name bij oudere woningen ontstaan ontluchtingsproblemen door niet goed afkoppelen. Afkoppelen om wateroverlast te voorkomen is vaak ook niet doelmatig, omdat twee (vaak met een normbui ontworpen) rioolbuizen ook niet voldoende afvoercapaciteit hebben om echte extremen tijdig af te kunnen voeren. NXXS adviseert u graag met het nemen van de juiste beslissing, wanneer u voornemens bent om regenwater af te koppelen.
Ontwerp rioolstelsels
Met het ontwerpen van een rioolstelsel is voor ons meer gemoeid dan enkel het bepalen van hoogtes en diameters. De hoogteligging en diameters kunnen vaak slimmer ontworpen worden, waardoor kruisputten (zinkers) en/of diepe ontgravingen tot een minimum wordt beperkt en kosten worden bespaard. Ook het stelseltype hoeft niet vanzelfsprekend te zijn, maar is afhankelijk van de omgeving en de mate waarin een stelsel in de praktijk correct kan functioneren. NXXS helpt u graag met het ontwerpen van rioolstelsels.
Diensten in relatie tot het ontwerpen van rioolstelsels zijn onder andere:
- Het inmeten van de bestaande situatie.
- Het verwerken van de verkregen gegevens op een basiskaart.
- Het hydraulisch toetsen van de riolering (diameter bepaling) met Infoworks ICM.
- Het ontwerpen van de rioolstructuur en hoogteligging.
- Het opstellen van de eindrapportage.
Watertoets (onderdeel bestemmingsplan)
Als onderdeel van het bestemmingsplan dient er een watertoets te worden uitgevoerd, waarbij wordt gekeken hoe aan de randvoorwaarden van de waterbeheerder wordt voldaan. De ervaring leert dat dit in de praktijk vaak resulteert in een theoretische benadering op hoofdlijnen. In het latere stadium van het rioolontwerp/waterhuishoudingsplan blijkt dan dat de praktijk weerbarstiger is dan de theorie met alle gevolgen van dien. NXXS wil met u graag een stap verder kijken bij het uitvoeren van de watertoets om vanaf de start te garanderen dat een robuust en correct functionerend watersysteem wordt ontworpen/gerealiseerd.
Diensten in relatie tot het opstellen van een watertoets zijn onder andere:
- Het in overleg treden met de waterbeheerder en opdrachtgever.
- Het bepalen van de ontwerpuitgangspunten en analyseren van de beschikbare gegevens.
- Het opstellen van een voorontwerp van de riolering en waterberging in combinatie met de uitvoering van de watertoets.