Klimaat advies

Algemeen

Het is belangrijk dat Nederland is voorbereid op het veranderende klimaat. De invulling van het klimaatplan 2030 is vastgelegd in het klimaatbeleid. NXXS geeft invulling aan klimaatopgaves door de integrale inzet van de expertise op het gebied van watervraagstukken, civiele techniek en milieu- en geotechnische kennis. Het klimaatbeleid van voorziet in de thema’s wateroverlast, waterveiligheid, hittestress en droogte.

(Grond)wateroverlast (geohydrologie)

Het klimaat veranderd en dit is hedendaags merkbaar door intensiteit toename van neerslag en een langzame zeespiegelstijging. Daarnaast wordt door ruimtegebrek steeds meer gebouwd op locaties beneden de zeespiegelpijl (polders), en in gebieden met een slechte ondergrond (klei- en veengronden) en slechte doorlatendheid. Opsommende kunnen dit soort situaties zorgen voor (grond)wateroverlast. Ten tijde van langdurige warmte kan door verdroging ook (grond)wateronderlast ontstaan, hierdoor kunnen houten funderingspalen droog komen te staan en kan de bodem gaan vervormen (uitdroging van bodemlagen).

NXXS geeft overheidsinstanties en commerciële opdrachtgevers inzicht in de (grond)waterhuishouding, middels bestaande en eigen databases (o.a. grondwatermeetnetten, bodemmodellen en onderzoeken).
Op basis van beschikbare data en de kennis van de ondergrond op locatie, kan NXXS de problematiek duidelijk inbeeld brengen en de oorzaak herleiden, tevens een aanpak te formuleren. Op deze manier wordt een overlast probleem, doelmatig en gericht behandeld.

Infiltratiekansen

Naast een gericht advies voor (grond)wateroverlast aanpak, beschouwd NXXS kansen om (grond)wateroverlast / onderlast preventief te voorkomen en of natuurlijke afvoer van water binnen een gebied of project mogelijk is (infiltratie). Voor het inschatten van de infiltratiekansen binnen een gebied of project, wordt gekeken naar de grondslag op basis van beschikbare gegevens of de inhuis opgestelde bodemmodellen.
Naast het bepalen van de infiltratiekansen middels gegevens, begeleid NXXS infiltratieonderzoeken uit om specifiek de infiltratiekansen binnen een gebied in kaart te brengen. Op basis van deze strategie kan een gedegen inschatting maken van de infiltratiekansen, wat zeer relevant is in de voorbereiding en de grondwateronttrekkingen van een project, eveneens besparing en ontlasting van het rioolsysteem.

Droogte/beplantingsrisico’s

Naast lange periodes van neerslag, houden periodes met droogte ook steeds langer aan. Met name in het voorjaar en zomermaanden. Droogte is dan ook een steeds groter probleem, voornamelijk in de kustgebieden (verzilting) en gebieden met sterke zandgronden (snelle infiltratie). Zo heeft een lange periode van droogte effect op het grondwater en indirect op verdroging van de bodem, fundatieproblematiek (o.a. oxidatie houtenpalen, inklinking) en planten behoud. NXXS schat risicogebieden in op basis van neerslag- , grondwater- en temperatuurdata, tevens wordt op basis van deze cijfers aangegeven wat voor soort beplanting kan worden toegepast, geschikt voor de op klimaat omstandigheden en ondergrond.

Hittestress

De afgelopen decennia heeft groen moeten wijken voor verhardingen en woningbouw, dit heeft tot gevolg dat deze gebieden met name in de zomer steeds meer warmte vasthouden en door een gebrek aan groen en schaduwvorming nauwelijks afkoelen. Naar de verduurzamingsopties voor gebouwen zoals betere isolatiewaarden of sedumdaken zijn er in de openbare ruimte mogelijkheden om hittestress te beperken. Open verharding of meer groen dragen bij aan een afname van de hittebeleving in een gebied.

Door inzicht in de bodem en grondwaterstanden kan een gebied specifiek groenplan worden opgesteld zodat de vergroeningsmaatregelen maximaal tot uiting komen.